OKTATÁS

„Minden élőlény, a rovaroktól kezdve, boldogulni akar, nem szenvedni. Az ember csak egy a végtelen számú többi élőlény között. Ezért kétségtelen, hogy nem lehet fontosabb az ő boldogulása az összes többinél, főleg nem azok kárára.”

(Tendzin Gjaco)

Oktatás

Az állatok helyzetén

úgy tudunk javítani, ha javítunk az emberek hozzáállásán az állatok felé. Ahogy az Állatvédelmi Törvény is deklarálja, az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. Az ember nem élhet vissza az állatok kiszolgáltatottságával, s ezért az állatokat védelemben kell részesíteni.

Az állatvédelmi nevelés az erkölcsi fejlesztés remek eszköze is. Nemcsak az állatok iránti szeretetre és tiszteletre nevel, annál sokkal többre, pl. a kiszolgáltatottak jogainak elismerésére, segítésére, másokkal való törődésre, kötelességtudatra, felelősségvállalásra. Az állatokkal kapcsolatos bánásmód visszatükröződik az emberek közötti kapcsolatokban is. Ha szeretettel gondoskodunk állatainkról, valószínűleg embertársainkkal is türelmesebbek, toleránsabbak leszünk.

Úgy gondoljuk

az állatvédelmi nevelést, a szemléletformálást már gyerekkorban kell elkezdeni és a leghitelesebb oktatók ebben a témában az állatvédők, akik nap mint nap találkoznak a felelőtlen állattartás áldozataival. Oktatói munkánkkal szeretnénk egy olyan generáció felneveléséhez hozzájárulni, aki tisztában van azzal, mit jelent a felelős állattartás, a környezettudatosság elve, a természetet és állatvilág tisztelete. Amennyiben a gyerekekre sikerül hatni ebben a témában, felnőttként ők már a megfelelő alapokkal indulhatnak neki az új típusú állattartási kultúra kialakításának, és persze a gyerekeken keresztül bizonyos mértékig szüleik is befolyásolhatóak.

A sikert

a gyerekek nyitottsága, ösztönös állatszeretete és őszintesége garantálja.
Hogy munkánk nem hiábavaló, azt rövidtávon egy-egy vetélkedő megrendezése után érezzük és bízunk abban, hogy hosszútávon úgy bizonyosodik be, hogy jóval kevesebb munkája lesz az állatvédőknek.

Mivel az iskolai órák munkaidőben folynak, ezért csak korlátozottan tudjuk bevállalni az ismeretterjesztő órákat a környező iskolákban. Ha kedvet érzel, hogy segíts a szemléletformálásban, itt többet olvashatsz róla.